• Vijesti
  • Bogovi mora: Nerej i Nereide
Background image

Bogovi mora: Nerej i Nereide

Stari su Grci imali cijelu jednu planinu bogova, zvala se Olimp i svi za nju i za njih znamo. Ipak, nisu sva božanstva i božanska bića grčke mitologije bila planinska bića, niti bogovi mora, ta tradicija prestaje s Posjedonom i Tritonom.

Nerej je, prema grčkim legendama, bog mora koji je postojao davno prije Posejdona, a bio je najstariji sin Mora (Pontusa) i Zemlje (Gaie) u doba prije nego što je Zeus zavladao Olimpom i pričama grčke starine.

Slavni pisac ''Ilijade'', Homer, Nereja je nazvao Starac od mora. Prema legendama, Nerej je živio na dnu Egejskoga mora, ali ne sam, nego sa svojih 50 kćeri. One su se zvale Nereide, što je bila igra riječima jer to ime na grčkom znači ''kćeri Nereja'', ali i ''one koje su mokre''. Što je i sasvim logično jer su živjele pod morem.

Mama im je bila okeanida Dorida, jedna manje slavna grčka morska božica, koja je bila proročica i zaštitnica mornara. Okeanide su, kao i  Nereide, u biti bile morske nimfe. Nimfa je niže božanstvo i u grčkoj i u rimskoj mitologiji. Dok su Okeanide morske nimfe koje žive u oceanu, Nereide su morske nimfe Mediterana.

Na brojnim slikama i reljefima iz stare Grčke i Rima, Nereide su prekrasne mlade žene koje se igraju s morskim bićima u dubinama, jašu dupine i spašavaju mornare iz brodoloma. Njihova imena i moći pak poznajemo iz priča, poput one u kojoj su Argonautima pomogle oko Zlatnog runa, kao i iz grčke i rimske književnosti. O njima je pisao i naš Marin Držić u ''Hekubi''.

Svaka Nereida u starm predajama utjelovljavala je neki aspekt mora i moreplovstva pa je tako Nereida Psamanta bila božica pijeska, a njezina sestra Kima, božica valova. Tetida je pak možda najpoznatija Nereida - ona je bila majka slavnog Ahila, dok je Amfitrita bila treća Posejdonova supruga.

Današnji Grci riječ ''nereida'' koriste za mnoga magična bića - i sirene, i nimfe, i vile, dok zaljubljenici u astronomiju Nereidu poznaju ponajprije kao treći mjesec planeta Neptuna.

 

 

 

 

 

 

Proširi riječ, ispričaj prijateljima.
copyright Jadranski-Galenski Laboratorij 2012 Pravni podaci