Background image

Bogovi mora: Tiamat

Tiamat je božica mora koju se najčešće opisuje kao “onu koja svijetli”. Riječ je o drevnoj božici slane vode iz tradicije Babilona, slavnoga grada na rijeci Eufrat i kraljevstvu u Mezopotamiji koje je postojalo od 18. do 6. stoljeća prije Krista.

Većina onoga što znamo o ovoj božici zapisana je na glinenim pločicama Enuma Eliša, prastaroga babilonskog epa o tome kako je nastao svijet. Svi znamo da je svijet sazdan od vode, i da su upravo vodene površine najrasprostranjenije na cijelom planetu. Stoga i ne čudi što je jedno od najstarijih božanstava upravo božica oceana, Tiamat.

U jednoj drugoj verziji priča o Tiamat, ta božica je dobronamjerno majčinsko biće koje stvara te je, sa svojim mužem, Abzuom, bogom slatke vode, stvorila cijeli svemir, i to tako da su se slana i slatka voda pomiješale.

No, postoji i manje mirna verzija priča o ovoj vladarici mora, u kojoj je pak Tiamat utjelovljenje praiskonskog kaosa, a od njezina raskomadanog tijela nastao je svijet: nebo i zemlja od njezinih rebara, planine od njezinih grudi, izvori rijeka Tigris i Eufrat od njezinih plačućih očiju, Mliječni put od njezina repa te magla od njezine pljuvačke.

U raznim mitologijama i religijama kroz povijest, bogovi i božice mora često se prikazuju kao morske zmije ili zmajevi pa ni Tiamat nije iznimka. Neki znanstvenici tvrde da su joj drevni narodi pripisivali formu zmaja, dok drugi tvrde da to nije istina i da u epu Enuma Elišu piše kako je Tiamat rodila zmajeve i zmije, kao i ljude-škorpione i sirene, ali ne i da je sama imala tijelo zmaja.

Suvremeni svijet poznaje Tiamat manje kao božicu oceana, a više kao zmaja s mnogo glava koji nosi upravo ime te božice iz popularne igre igranja uloga Dungeons & Dragons.

Proširi riječ, ispričaj prijateljima.
copyright Jadranski-Galenski Laboratorij 2012 Pravni podaci